Kylpyhuoneen suunnittelu – mistä aloittaisin?

Kovinkaan usein kylpyhuoneeseen tai etenkään vessaan suunnatessa ei tule miettineeksi, että tilat ovat juuri ne, joiden käytännöllisyys vaikuttaa suuresti asumismukavuuteen. Etenkin talouksissa, joissa henkilöitä ja eläimiä asuu useampi kuin yksi.

Näiden tilojen suunnitteluun kannattaa siis kiinnittää huomiota. Suunnittelua aloittaessa ei tarvitse olla aivan varma siitä, mitä haluaa ja tarvitsee. Edes huoneen tunnelma ei tarvise olla mielessä: kerää lehdistä ja internetistä kuvia erilaisista sinua miellyttävistä vaihtoehdoista ja hae inspiraatiota sitä kautta. Tutki kuvia tarkasti, ja mieti, mikä niissä sinua viehättää

Suunnittelun aloitus

Tila, tai sen puute ei saa koitua ongelmaksi. Suomalaiset kylpyhuoneet ovat monesti melko pieniä verrattuna esimerkiksi keskieurooppalaisiin kylpyhuoneisiin. 2000-luvulla kylpyhuoneiden koko ja erilaisten toiminnallisuuksien määrä on kasvanut. Onneksi nykyään on tarjolla mitä erilaisempia ratkaisuja tilan säästämiseksi sekä kaikkin tarvittavien toiminallisuuksien mahduttamiseen pieniinkin kylpyhuoneisiin.

Suunnittelua aloittaessa kannattaa mielessä pitää muutama seikka:

  • Millainen tila on toimiva sinun tarpeillesi?
  • kuinka monta henkilöä ja kotieläintä taloudessa asuu?
  • Riittääkö yksi suihku ja yksi pesuallas?
  • Haluatko seinä- vai lattia-wc:n?
  • Haaveiletko ammeesta?
  • Millainen valaistus on sopiva?
  • Tarvitaanko säilytystilaa?

Näiden jälkeen kannattaa itse tila mitata ja tarkastella erilaisa vaihtoehtoja kalusteiden sijoittamiselle. Muista että esimerkiksi kylpyammeelle kannattaa jättää optio, jos sitä yhtään haaveilee. Budjetti voi olla rakennusvaiheessa melko tiukilla. muutaman vuodenkin päästä hankinnassa oleva amme kiittää tilasuunnittelijaa aikaisemmasta suunnitelmallisuudesta.

 

Eri kalusteille on annettu suosituksia niiden vaatimista tiloista. Ohessa pieni muistilista näistä:

  • Pesualtaan sopiva korkeus on 85-90 cm.
  • Allastason korkeuden sopiva korkeus on 80 – 90 cm. Altaan ja allastason eteen olisi syytä jättää vapaata tilaa vähintään noin 70-80 cm.
  • WC istuimelle on tilaa varattava leveyssuunnassa tilaa vähintään 70-80 cm ja pituussuunnassa 120 cm.
  • Suihkutilan tulisi olla vähintään 90×90 cm. Tässä tilassa normaali kokoisen henkilön peseytyminen onnistuu hyvin.
  • Suihkusekoittajan asennuskorkeus on n. 110 cm ja suihkupään 210-220 cm.
  • Kylpyammeen koko on normaalisti 70 (80) x140 – 180 cm.

Suunnittelussa on syytä pitää mielessä myös rakennusmääräykset ja mahdollisten lupien hakeminen. Ennen remonttia on syytä siis tarkistaa, että tarvittavat luvat ovat kunnossa ja onko jotain muuta huomioitavaa, josta voi myöhemmin esimerkiksi asuntoa myydessä tulla ongelmia. Tämä etenkin silloin, kun rakennetaan tai korjataan kokoaan uutta tilaa. Normaaleihin pintarakenteiden korjauksiin sekä uusimisiin ei erillistä lupaa yleensä tarvita.

Lataa itsellesi opas kylpyhuoneen suunnitteluun. Opas sisältää 10 vinkkiä ja ideaa

Lataa opas

 

Suunnitteluohjelman tuoma helppous

Teetto suunnitteluohjelman avulla voit suunnitella juuri sinulle sopivan kylpyhuoneen. Voit kokeilla eri värejä ja tyylejä. Voit myös tallentaa ja jakaa tekemäsi suunnitelmat, kunnes olet valmis tekemään unelmiesi kylpyhuoneesta totta. Näin kaupassa kulutettu ns. turha suunnitteluaika vapautuu hyötykäyttöön. Kauppaan voi marssia suoraan oman vision kanssa ja tehdä loppulliset ostopäätökset myyjän kanssa.

 

Leave a Comment

Here There!

If you have any question, send us an email and we'll get back to you, soon.

Not readable? Change text. captcha txt