IoT-teknologiaa parhaimmillaan robottiohjaus lisätyn todellisuuden keinoin
Niina Ryynänen
Latest posts by Niina Ryynänen (see all)
- Lisätty todellisuus tuo tuote-esiteet uudelle tasolle - lokakuu 17, 2018
- Virtuaalitodellisuus vs. Lisätty todellisuus – Varjo? - lokakuu 8, 2018
- Magic Leap: Uudet kauan odotetut AR-lasit markkinoille - elokuu 10, 2018
Jos joku vielä miettii, että onko lisätystä todellisuudesta mitään käytännön hyötyä tulevaisuudessa, ei tarvitse enää miettiä: vastaus on kyllä. Aikaisemmin olemme kirjoittaneet mm. lisätyn todellisuuden tuomista mahdollisuuksista sekä tulevaisuuden älytehtaista. Näistä pääsemme hyvin hieman kevyempään aiheeseen: Robotteihin.
Esimerkiksi Microsoft HoloLens -lisätyn todellisuuden lasien avulla voi ohjata robotteja jopa ”ilman käsiä”, pelkillä ääni komennoilla. Mahdollisuudet eivät jää pelkästään robotin ohjaukseen. Sensoreiden ja niistä kerättävän ja mahdollisesti silmien eteen avautuvan datan avulla pystytään tekemään tarvittavat huolto- ja korjaustoimenpiteet. Tämä jos mikä on digitaalista kaksosta parhaimmillaan.
Video: lisätty todellisuus + ihminen + robotti = tulevaisuus
5 esimerkkiä roboteista maailmalla
Sinällään kävelevä tai itseohjautuva robotti ei ole näin 2018-vuonna enää mikään uusi asia, mutta niiden toimintaa on hauska seurata. IoT-teknologian (eli Internet of Things) myötä roboteille voidaan antaa yhä kunnianhimoisempia visioita niiden tulevaisuuden työtehtävistä.
Alla esittelyssä 5 erilaista robottia, jotka kykenevät liikkumaan ja tekemään jopa päätöksiä itsenäisesti.
1. Altas
Boston Dynamicsin kehittämä humanoidi, Atlas Robot, on alun perin kehitetty jo vuonna 2013. Atlas Next Generation versio tuli julki pari vuotta sitten, vuonna 2016. Atlas on nimetty vaatimattomasti maailman dynaamisimmaksi robotiksi. Se pystyy melko vaivattomasti kävelemään epätasaisilla alustoilla, kuten lumisessa metsässä. Puhumattakaan voltista takaperin. Atlas on omiaan toimimaan esimerkiksi varastossa, sillä laatikoihin asennettujen skannattavien koodien avulla se pystyy siirtelemään pakkauksia ja jopa seuraamaan liikkuvaa kohdetta.
Video: Atlas liikkuu melko ketterästi sekä sisällä että ulkona, myös voltti onnistuu
Video: aina ei Atlaksellakaan mene ihan suunnitelmien mukaan
2. Spot mini
Melkein kuin koira, mutta robotti. Spot Mini on myös Boston Dynamicsin kehittämä nelijalkainen robotti, jonka voi ottaa mukaansa niin toimistolle kuin kotiinkin. Spot Mini kulkee vaivattomasti esimerkiksi rappusissa tai pöydän alta. Edes kaatuminen ei hidasta Spot Miniä, vaan se pystyy nostamaan itsensä takaisin pystyyn. Robotti piirtää navigointisysteeminsä avulla karttaa itselleen ja pystyy näin ollen toimimaan itsekseen. Spot Mini tulee myyntiin vuonna 2019, joskin saatavuus, ainakin alkuun, on vain yrityksille.
Video: Spot Mini olisi melko sympaattinen apulainen toimistolle tai kotiin
3. Cheetah
Maailman nopein robotti 48km/h tuntinopeudella on MIT:n eli Massachusetts Institute of Technologyn kehittämä Cheetah. Joskin huippunopeus on mitattu sisällä laboratorio-oloissa. (Tällä hetkellä nopein luonnollisissa olosuhteissa juokseva robotti on Boston Dynamicsin WIldCat, jolle on mitattu ulkona huippunopeudeksi 32km/h.) Cheetah pystyy sensoriensa avulla reagoimaan eteen tuleviin esteisiin ja ylittämään niitä hyppäämällä. Nelijalkainen Cheetah pystyy liikkumaan paikoissa, joissa pyörillä kulkevan robotin matka ei taittuisi. Robotin olisi tarkoitus työskennellä pelastus ja etsintätehtävissä alueilla, joille ihmistä ei pysty lähettämään, esimerkiksi ydinvoimalaonnettumuuksien saatuttamilla alueilla.
Video: Cheetah selviytyy eteen tulevista esteistä ketterästi
4. Sophia
Joukosta eniten lähiaikoina julkisuudessa ollut robotti-neiti on Sophia. Sophia on Hanson Roboticsin vuonna 2015 kehittelemä uskomattoman luonnollisen näköinen humanoidi. Sophia pystyy seuraamaan kasvoja, ylläpitämään katsekontaktia sekä tunnistaa henkilöitä. Sophian kanssa kykenee käymään pientä keskustelua. Tämän vuoden alussa hän sai jalkojen myötä myös kävelykyvyn. Hanson Roboticsin mukaan Sophialla ja hänen kaltaisillaan roboteilla olisi tulevaisuudessa käyttöä muun muassa terveydenhuollossa, asiakaspalvelussa, terapiassa sekä koulutuksessa.
Video: Sophian haastattelu
5. R5, tutummin Valkyrie
NASA on antanut kehittämälleen Valkyrie humanoidille vaatimattoman tavoitteen: auttaa ihmistä pääsemään Marssiin. Alun perin Valkyrien tehtäväksi suunniteltiin DARPA:n eli Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaation katastrofiapua, mutta tekniikkaa ja ominaisuuksia on alettu rakentamaan niin, että Valkyrie pystyisi toimimaan itsenäisesti Marssissa tehden alustavia toimia ja valmisteluja ennen ihmisen saapumista. Tällä hetkellä koitetaan kehittää toimivaa yhteyttä, niin että robotin ohjaaminen Marssissa onnistuisi maasta käsin ilman pitkää viivettä. Myös ulkokuori vaatii vahvistusta Marsin punaista hienoa hiekkaa vastaan.
Video: Valkyrie harjoittelee toimintaa Marssissa
Tekoäly ja robottien tulevaisuus
IoT-teknologian ja tekoälyn myötä tulevat robotit kehittymään seuraavien vuosien aikana entistä nopeammin, entistä tehokkaammiksi. Robotteihin ja laitteisiin saadaan enemmän sensoreita ja tekniikkaa. Tekoälyn ja antureiden keräämän datan avulla pystytään ennustamaan tarvittavia huoltoja ja koneiden hajoamisia. Tämän avulla puolestaan pystytään tarkkailemaan ja tehostamaan robottien ja jopa kokonaisten tehtaiden toimintaa.
Robottien etuna on se, että niitä pysytään käyttämään tilanteissa ja paikoissa, joihin ihminen ei pääse. Ne pystytään lähettämään katastrofi- ja kriisialueille sekä avaruuteen. Eipä olisi ihme, jos vaikka lähikaupan kassaltakin löytyisi robotti palvelemassa. Tehtaissa pystytään korvaamaan monotonisia, raskaita työvaiheita robottien ja automaation myötä.
Lue muista aiheista lisää blogistamme